„Неадекватна култура на безопасност“ допринесе за фаталната катастрофа на тестовите автомобили на Uber

„Неадекватна култура на безопасност“ допринесе за фаталната катастрофа на тестовите автомобили на Uber

Category : Новини

Американският национален съвет за безопасност на транспорта (NTSB) призова федералното правителство на САЩ  да създаде процес на преглед, преди да позволи на автоматизирани тестови превозни средства да работят по обществени пътища, въз основа на разследването на агенцията за фатален сблъсък между автоматизирано тестово превозно средство Uber и пешеходец ,

По време на заседание на борда, проведено за определяне на вероятната причина за катастрофата в Аризона на 18 март 2018 г., NTSB заяви, че „неадекватната култура на безопасност“ на Uber допринася за фаталния сблъсък между автоматизирано тестово превозно средство Uber и пешеходец.

Операторът на превозното средство беше невредим при катастрофата, пешеходецът загина.

Uber беше модифицирал поразителното превозно средство, 2017 Volvo XC90, със собствена разработена автоматизирана система за шофиране.

По време на работа на автоматизираната система автомобилът е бил деактивиран фабрично предупредително за сблъсък на автомобила и система за автоматично спиране при аварийно спиране.

Оператор на Uber ATG беше на мястото на водача, но автоматизираната система контролираше автомобила, когато удари пешеходеца с 39 мили / ч.

NTSB определи, че непосредствената причина за сблъсъка е неспособността на оператора Uber да следи отблизо пътя и работата на автоматизираната система за шофиране, тъй като операторът е бил разсеян визуално през цялото пътуване с личен мобилен телефон.

Принос за катастрофата бяха неадекватните процедури за оценка на риска от безопасност на Uber, неефективният надзор над операторите на превозни средства и липсата на адекватни механизми за справяне със самодоволството на операторите – всички последствия от недостатъчната култура на безопасност на подразделението.

Сред констатациите на разследването:

  • Автоматизираната система за шофиране Uber засече пешехода 5,6 секунди преди удара. Въпреки че системата продължи да следи пешеходеца до катастрофата, тя никога не идентифицира точно обекта, пресичащ пътя, като пешеходец или прогнозира пътя му.
  • Ако операторът на превозното средство беше внимателен, операторът вероятно би имал достатъчно време да открие и реагира на пешеходната пътека, за да избегне катастрофата или да смекчи удара.
  • Докато мениджърите на Uber имаха възможността да следят с обратна сила поведението на операторите на превозни средства, те рядко го правеха. Неефективният надзор на компанията беше засилен от решението му да отстрани втори оператор от превозното средство по време на тестване на автоматизираната система за управление.

Оттогава Uber направи няколко промени за справяне с установените недостатъци, включително внедряване на система за управление на безопасността.

NTSB издаде общо шест препоръки към Националната администрация за безопасност на движението по магистралите, щата Аризона, Американската асоциация на администраторите на моторни превозни средства и Uber.

NTSB препоръча NHTSA да изисква от субектите, които желаят да изпробват автоматизирана система за шофиране по обществени пътища, да представят планове за самооценка на безопасността, преди да им бъде разрешено да започнат или продължат тестовете и NHTSA да преразгледа плановете, за да гарантира, че те включват подходящи предпазни мерки.

Източник: etsc.eu

 


Log out of this account

Leave a Reply