Нулевата толерантност може да помогне да се предотвратят до 5000 смъртни случаи, свързани с употребата на алкохол годишно в ЕС

Нулевата толерантност може да помогне да се предотвратят до 5000 смъртни случаи, свързани с употребата на алкохол годишно в ЕС

Category : Новини

Брюксел – Европейският съюз трябва да въведе ограничение за нулева толерантност при шофиране в нетрезво състояние през 2020 г. като част от пакет мерки за подпомагане на предотвратяването до 5000 смъртни случаи на пътнотранспортни произшествия всяка година, според Европейския съвет за безопасност на транспорта, автори на нов доклад.

Наскоро ЕС си постави цел да намали наполовина смъртта и сериозните наранявания на пътя до 2030 г. (1). Една четвърт от 25 000 смъртни случаи в ЕС всяка година вероятно са свързани с алкохол, според оценките на Европейската комисия. Следователно по-големият напредък в борбата с управлението след употреба на алкохол е от съществено значение за постигане на общата цел.

Елън Таунсенд, директор по политиката на ETSC, заяви:

„Почти 70 години от публикуването на първите научни доказателства за връзката между шофиране в нетрезво състояние и смърт на пътя – невъзможно е да се приеме, че хиляди семейства все още се разкъсват всяка година в ЕС заради това. През 2020 г. искаме да видим ЕС и държавите-членки, които излагат визия за прекратяване на управлението след употреба на алкохол веднъж завинаги в комбинация от ограничения за нулева толерантност, голяма стъпка в прилагането и по-широко използване на технологии като например задължителна употреба на алкохолни блокировки в автобуси, камиони и микробуси. “

Около 2 654 души бяха официално регистрирани загинали при сблъсъци, свързани с алкохол в 23 страни от ЕС през 2018 г., според новия доклад на ETSC. Но истинските цифри вероятно ще бъдат значително по-високи поради не докладване и проблеми със събирането на данни.

Понастоящем само седем от 28 държави от ЕС имат стандартна граница на концентрация на алкохол в кръвта от 0,2 g / l или по-ниска. 0,1 и 0,2 са ефективно еквивалентни на нулева толерантност, като все още позволяват консумация на определени лекарства или напитки, продавани като без алкохол. 19 имат лимит 0,5, докато Литва има 0,4. В момента Великобритания има най-високия стандартен лимит от 0,8, въпреки че Шотландия е определила долна граница от 0,5. Много държави също така определят по-ниски граници за професионални и / или начинаещи шофьори. (2)

ETSC също така призовава ЕС да изисква монтирането на устройства за блокиране на алкохол в професионални превозни средства като камиони, вагони и микробуси, както и да изисква тяхното използване от рецидивисти, нарушители на алкохол, както и първо нарушители на високо ниво.

Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция и Швеция са сред страните, които днес предлагат програми за употребата на алкохол, докато Франция и Финландия са узаконили използването на алкохолни блокировки за някои категории професионални превозни средства, като училищни автобуси.

Новото законодателство на ЕС, договорено по-рано тази година, ще изисква всички нови превозни средства от 2022 г. да могат да бъдат оборудвани със спиртна блокировка чрез стандартен интерфейс между превозното средство и устройството.

ETSC също така призовава държавите-членки на ЕС да подобрят събирането на данни за смъртните случаи, свързани с алкохол, като например задължително провеждат систематични тестове за алкохол на всички участници в движението, участващи в сблъсък с наранявания. Държавите-членки също трябва да засилят прилагането и да въведат национални цели за броя на пътните проверки, според ETSC.

Според новите проучвания 13 държави от ЕС намаляват смъртните случаи, причиняващи алкохол. За разлика от тях, Обединеното кралство, Кипър, Белгия, Естония, Унгария, Швеция и Словакия изглежда се справят с шофирането в нетрезво състояние с по-ниска скорост от общия напредък.

Вижте: https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/legislation/swd20190283-roadsafety-vision-zero.pdf

Ограничения за управление на алкохол в цяла Европа: https://etsc.eu/blood-alcohol-content-bac-drink-driving-limits-across-europe/

За повече информация:

Дадли Къртис, мениджър комуникации, ETSC, dc@etsc.eu, +32 485 379945

Източник: etsc.eu


Log out of this account

Leave a Reply