Инфоразвлекателните системи на Apple CarPlay и Android Auto отслабват реакциите повече от алкохола и канабиса

Инфоразвлекателните системи на Apple CarPlay и Android Auto отслабват реакциите повече от алкохола и канабиса

Category : Новини

Ново проучване на британската транспортна изследователска лаборатория (TRL) показва, че най-новите системи за инфоразвлечение в превозните средства, които показват приложения за смартфони в автомобила, показват времена на реакция зад волана повече от употребата на алкохол и канабис.

Проучването установява, че времето за реакция при скорост на магистрала увеличава средните спирачни разстояния до между четири и пет дължини на автомобила. Проучването установи също, че шофьорите сваляха очите си от пътя за цели 16 секунди, докато шофират (еквивалентно на разстояние повече от 500 метра при 70 mph / 113 km / h), а използването на сензорен контрол води до време на реакция, което е дори по-лошо от текстови съобщения по време на шофиране.

Коментирайки констатациите, Нийл Грейг, директор по политиката и научните изследвания на IAM RoadSmart, организацията, поръчала проучването, заяви:

„Докато предишните изследвания сочат, че Apple CarPlay и Android Auto се представят по-добре от по-традиционните бутони и контроли, резултатите от това последно проучване пораждат някои сериозни опасения относно развитието и използването на най-новите инфотейнмънт системи за превозни средства. Всичко, което отвлича погледите или ума на водача от пътя, е лоша новина за безопасността на пътя.

„Сега призоваваме индустрията и правителството открито да тестват и одобряват такива системи и да разработят последователни стандарти, които наистина помагат да се сведе до минимум разсейването на водачите.“

По време на проучването драйверите завършиха серия от три задвижвания по един и същ симулиран тестов маршрут за оценка на нивото на въздействие на Android Auto и Apple CarPlay. При първото изпълнение драйверите не взаимодействаха със системата. При следващи стартирания драйверите взаимодействат със системата, използвайки само гласово управление и след това използвайки само сензорно управление.

Установено е, че и двата метода на управление значително разсейват драйверите, но контролът с тъчскрийн се оказа по-разсейващ. Докато много шофьори разбраха, че системата причинява разсейване и модифицира поведението им, например, забавяйки се, производителността все още е неблагоприятно повлияна на шофьорите, които не могат да поддържат постоянно разстояние до автомобила отпред, реагирайки по-бавно на внезапни събития и отклоняване навън от лентата им.

Основните констатации от доклада са:

– Контролът на положението на автомобила в лентата и поддържане на постоянна скорост и движение напред към автомобила пострада значително при взаимодействие с Android Auto или Apple CarPlay, особено при използване на сензорно управление

– Участниците не успяха да реагират толкова често на стимул по пътя напред, когато се ангажират с Android Auto или Apple CarPlay – като времето за реакция е над 50 на сто по-бавно

– Времето за реакция на стимул по пътя напред беше по-бавно при избора на музика през Spotify, докато използвате Android Auto и Apple CarPlay (чрез сензорно управление, а не гласово управление), в сравнение с текстови съобщения по време на шофиране (въз основа на предишни проучвания)

– Използването на която и да е от системата чрез сензорно управление кара шофьорите да свалят очи от пътя за повече от 12 секунди. Това не отговаря на указанията, определени от NHTSA (Национална администрация за безопасност на движението по магистрали). При използване на гласов контрол всички мерки са в рамките на насоките на NHTSA

– Участниците подцениха времето, което според тях са прекарали встрани от пътя, с цели пет секунди, когато общуват с Android Auto и Apple CarPlay чрез сензорно управление.

 

Източник: etsc.eu


Log out of this account

Leave a Reply