Американско проучване показва, че шофьорите намаляват вниманието си, когато свикнат със системите за помощ на водача

Американско проучване показва, че шофьорите намаляват вниманието си, когато свикнат със системите за помощ на водача

Category : Новини

Шофьорите се тревожат с електрониката и по-често свалят двете си ръце от волана, като развиват доверие в асистиращите системи, показват нови изследвания от Застрахователния институт за безопасност на пътищата (IIHS) и Масачузетския технологичен институт AgeLab.

За да проучат как опитът с частична автоматизация влияе върху оттеглянето на водача от управленето, изследователите са изследвали поведението на шофьора на 20 доброволци за един месец, докато са се запознавали с усъвършенстваните функции за помощник на водача, като са изследвали колко често са отстранявали двете си ръце от волана или са отнемали вниманието им от пътя, за да правите неща като да използвате мобилния си телефон или да регулирате контролите на конзолата на автомобила.

Една група от десет души караха Land Rover Range Rover Evoque, оборудван с адаптивен круиз контрол (ACC), който автоматично поддържа превозното средство да се движи със скорост, избрана от водача, като същевременно запазва предварително установеното следващо разстояние. Други 10 караха Volvo S90 с ACC и Pilot Assist, частично автоматизирана система, която комбинира ACC с технология за центриране на лентата, която поддържа автомобила позициониран странично в пътната лента, но изисква водачът да държи ръцете си на волана.

Съгласно системата за класификация, разработена от SAE International, нивата на автоматизация варират от 0 (без автоматизация) до 5 (напълно самостоятелно управление). Системите от ниво 1 могат да помогнат на водача с една шофьорска задача; ACC се вписва в тази категория. Системите от ниво 2, като Pilot Assist, могат да помогнат с две задачи. Ниво 2 е най-високото ниво на автоматизация, предлагано в производствените превозни средства днес в Европа.

Когато водачите за първи път получиха тези превозните средства, имаше малка или никаква разлика в това колко често показват признаци на отцепване, независимо дали шофираха ръчно, използвайки ACC или използвайки Pilot Assist. След месец обаче те са били значително по-склонни да оставят фокуса си да се изплъзне или да свалят ръцете си от волана, когато използват автоматизация, а въздействието на системата на Volvo Level 2 е по-драматично от това само на ACC, според авторите на изследването.

По-рано тази година IIHS издаде поредица от препоръки за подобряване на начина, по който такива системи следят дали шофьорът обръща внимание и как системите реагират, когато фокусът се провали.

Въз основа на резултатите от изследването на IIHS, както и на констатациите от холандското разследване на Съвета за безопасност, ETSC отново призовава регулаторите да преразгледат настоящите изисквания, свързани с човешкия фактор, за практически системи за подпомагане на поддържането на ленти като Pilot Assist, с оглед справяне с прекомерната зависимост на водача и объркването на режима.


Log out of this account

Leave a Reply