Европейска инвестиционна банка ще финансира лечение на 7000 високорискови обекта в Гърция

Европейска инвестиционна банка ще финансира лечение на 7000 високорискови обекта в Гърция

Category : Новини

Европейската инвестиционна банка се съгласи да съфинансира 470 милиона евро национална програма за намаляване на смъртността и нараняванията, причинени от пътни сблъсъци в Гърция, първата по рода си инвестиция от ЕИБ.

Финансовата подкрепа от 235 милиона евро, договорена между Европейската инвестиционна банка и националния пътен оператор Egnatia Odos, ще намали риска от сблъсъци в гръцки градове, селски райони, планински квартали и на гръцки острови.

През следващите три години националният оператор на пътища Egnatia Odos ще подобри пътната безопасност в 7000 от най-опасните обекти, разположени в 11 региона на Гърция. Малките схеми за безопасност ще включват инсталиране на бариери за движение, осигуряване на противоплъзгащи се повърхности и подобрени предупредителни знаци и маркировки по пътищата, определени като високорискови.

Проектът е един от първите, който получи зелена светлина след стартирането на платформата за по-безопасен транспорт на ЕИБ, част от нейния „консултативен център“.

Подобряването на пътната безопасност на 7000 места, определени като най-опасните високорискови обекти в цялата страна, ще допринесе за новия гръцки национален стратегически план за пътна безопасност и стратегическия план за действие на Европейския съюз за пътна безопасност.

Проучването за осъществимост на програмата е извършено от професор Джордж Янис от гръцкия член на ETSC, Националния технически университет в Атина.

Изпълнителният директор на ETSC Антонио Авеносо коментира: „ЕИБ има репутация за финансиране на големи нови инфраструктурни проекти като летища и магистрали. Но тази добре дошла нова инвестиция сигнализира за нова посока, при която подобряването на безопасността е едно от основните предимства. Бихме се радвали да видим финансиране от ЕИБ за велоалеи, трансформация на зони от 30 км / ч и повече проекти, които идентифицират и коригират обекти с висок риск. Смъртта по пътищата е човешка трагедия, но също така струва скъпо на нашите икономики – като такава безопасността на пътя е отлична инвестиция. “


Log out of this account

Leave a Reply