Американските власти започват разследване на системи за подпомагане на водача от ниво 2

Американските власти започват разследване на системи за подпомагане на водача от ниво 2

Category : Новини

  • 15 септември 2021 г.
  • Новини

Американската национална администрация по безопасност на движението по магистралите започна широко обхватно разследване на безопасността на системите за подпомагане на водача, предизвикано от няколко сблъсъка, включващи автомобили, в които са активирани системи за подпомагане на водача и превозни средства за спешна помощ.

NHTSA първоначално изпрати писмо до Tesla миналия месец, изисквайки от компанията да предостави обширни данни за използването и функционирането на така наречената си система за автопилот до 22 октомври.

Оттогава агенцията разшири обхвата на разследването си и изпрати искания до 12 други производители на автомобили, които поискаха данни за техните системи за подпомагане на водача.

Системите за подпомагане на водача, като Autopilot, могат да подпомагат ускорението, спирането и кормилното управление, но никоя система, предлагана понастоящем на пазара, не може да се управлява без строг надзор от водача. Като такива всички те се считат за автоматизирани системи от „ниво 2“ според международно приетите критерии. Въпреки ограниченията на технологията, Tesla продължава да пуска на пазара своите продукти с името Autopilot и сега предлага „бета“ версия на системата в Съединените щати, използвайки термина „Full Self-Driving“.

Маркетингът и експлоатацията на някои системи от ниво 2 са критикувани от Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ, Холандския съвет по безопасност, Euro NCAP, ETSC и други.

Проучване, публикувано този месец от изследователи от Масачузетския технологичен институт, също установи, че шофьорите, използващи Tesla Autopilot, изглежда са по -малко ангажирани със задачата за шофиране, отколкото тези, които шофират ръчно.

ETSC многократно предупреждава, че не трябва да се предприемат по-нататъшни стъпки за разрешаване на системи за подпомагане, които биха отстранили водача по-далеч от задачата за шофиране, докато не се знае много повече за ефективността на безопасността в реалния свят на съществуващите системи. В Европа се знае много малко за ролята на тези системи при сблъсъци, тъй като повечето разследвания на катастрофи са ограничени по обхват и не изследват кои системи за помощ са били в действие по време на катастрофата, отчасти поради техническите трудности при извличането на такива данни.

Разследване на холандския съвет за безопасност през 2019 г. повдигна редица проблеми с такива системи, по -специално:

  • проблеми с човешкия фактор, като надценяване на водача, неразбиране и злоупотреба, както и откъсване на водача от задачата за управление;
  • системи, които могат да бъдат и се активират в ситуации, с които не могат да се справят – като например неразделени пътища с кръгови кръстовища;
  • липса на прозрачност относно дизайна, възможностите и ефективността на тези системи;
  • въпроси относно регулаторния надзор, актуализации по въздуха, които променят функционалността, и обучението на водачите.

ETSC също е загрижен, че новото изискване за инсталиране на електронни регистратори на данни (EDR) в нови типове превозни средства в Европа от 2022 г. също няма да помогне в голяма степен на изследователите по безопасността, тъй като няма да се записва информация за времето и мястото на сблъсъците, в съответствие с проекто спецификациите видян от ETSC. EDR могат да бъдат от полза при определяне на рисковете, свързани със системите за подпомагане на водача, но само ако информацията за времето, местоположението и кои системи са били активни по това време са лесно достъпни за упълномощените органи.

Снимка: Марко Верх във Flickr – лицензиран чрез Creative Commons

Автоматизация Нидерландия USAV Безопасност на автомобила


Log out of this account

Leave a Reply