ФРАНЦИЯ ОТНОВО ВКЛЮЧВА ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕДИ НА МОТОЦИКЛЕТИ

ФРАНЦИЯ ОТНОВО ВКЛЮЧВА ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕДИ НА МОТОЦИКЛЕТИ

Category : Новини

4 септември 2021 г. •

Новини

Законът на френското правителство за въвеждане на периодични технически прегледи за мотоциклети от 2022 г. беше обявен и след това внезапно оттеглен миналия месец, след натиск от групите собственици на мотоциклети.

Закон на ЕС относно техническата изправност, приет през 2013 г., дава на държавите -членки изключително дълъг срок от девет години за провеждане на редовни технически тестове за мотоциклети, с краен срок за 1 януари 2022 г. По това време ETSC беше критичен към продължителността забавяне и решението за изключване на малки мотоциклети (с двигатели по -малки от 125 куб. см). ETSC също критикува формулировката, въведена в закона по време на законодателния процес, което означава, че вместо това държавите -членки могат да въведат неуточнени „ефективни алтернативни мерки за безопасност на движението по пътищата“. Всъщност повечето държави -членки на ЕС вече извършват технически прегледи на мотоциклети. Тези, които са предприели „алтернативни мерки“ за подобряване на пътната безопасност на мотоциклети преди 20 май 2017 г. и са информирали Европейската комисия, са само трима на брой: Ирландия, Финландия и Холандия. Останалите държави без такива тестове, Белгия, Кипър, Дания, Франция, Малта и Португалия не го направиха и, съгласно закона от 2013 г., трябва да прилагат периодични технически прегледи за по -големи мотоциклети от 1 януари 2022 г.

Френското правителство заяви, че планира със закъснение да въведе „алтернативни мерки“ – но не е ясно дали тази опция е законна на този етап или какви мерки Франция планира да въведе в рамките само на няколко месеца.

Европейската комисия е в процес на преразглеждане на законодателството на ЕС от 2013 г., като предложението се очаква през 2023 г. По-рано тази година Европейският парламент призова да се изискват периодични технически прегледи за всички мотоциклети, с допълнителни проверки за превозни средства с голям пробег, като тези използвани за доставка на храна.

Елън Таунсенд, политически директор на ETSC, каза: „Мотоциклетистите представляват 15% от всички смъртни случаи по пътищата в ЕС. Състоянието на превозното средство може да повлияе на последиците и тежестта на катастрофите, така че периодичните технически прегледи за тези превозни средства са отдавна закъснели. Много сме разочаровани да видим Франция да направи тази крачка назад, въпреки че имаше осем години, за да се подготви за промените. Това е лош прецедент. Призоваваме Европейския съюз да направи периодичните технически прегледи задължителни за всички мотоциклети при следващото преразглеждане на законодателството. „


Log out of this account

Leave a Reply