Правителството на Обединеното кралство може да започне разследване на пътни сблъсъци

Правителството на Обединеното кралство може да започне разследване на пътни сблъсъци

Category : Новини

Нов „разследващ клон“, посветен на извличането на поуки от пътнотранспортни сблъсъци, включително тези, включващи самоуправляващи се превозни средства, може да бъде създаден по планове, разкрити от правителството на Обединеното кралство миналия месец.

Министерството на транспорта (DfT) започна консултация по предложения за създаване на клон за разследване на пътни сблъсъци (RCIB), който би работил подобно на независими органи, които вече съществуват за въздушни, морски и железопътни сблъсъци.

Клонът за разследване на въздушни аварии (AAIB) в Обединеното кралство работи от 1915 г., докато клонът за разследване на морски аварии (MAIB) и клонът за разследване на железопътни аварии (RAIB) работят съответно от 1989 и 2005 г.

RCIB ще провежда тематични разследвания и ще изследва конкретни опасни инциденти, за да установи причините за сблъсъците и да направи независими препоръки за безопасност, за да помогне за по-нататъшното подобряване на пътната безопасност в цялата страна.

ETSC казва, че задълбочено, независимо разследване на сблъсък ще бъде от съществено значение за въвеждането на автоматизирани и автономни превозни средства и многократно призовава ЕС да създаде Агенция за пътна безопасност, която да наблюдава задачата. Понастоящем задълбочено разследване на катастрофи е изключително ограничено в целия ЕС – и основна информация, като например кои характеристики на превозното средство са били активни по време на сблъсъка, е много трудни за извличане.

Миналия месец холандска правителствена агенция обяви, че е извлякла успешно огромни количества данни от превозно средство Tesla като част от задълбочено разследване на катастрофа. Но ETSC казва, че подобна информация трябва да бъде много по-лесна за извличането от следователите на катастрофи от всички видове превозни средства.


Log out of this account

Leave a Reply