Финландските планове за “детски коли” се отлагат след предупрежденията на Европейската комисия

Финландските планове за “детски коли” се отлагат след предупрежденията на Европейската комисия

Category : Новини

Влизането в сила на нов закон във Финландия, позволяващ на деца до 15 години да управляват редовни автомобили, оборудвани с ограничители на скоростта, беше отложено след намеса на Европейската комисия.

Предложенията, представени миналата година от правителството, биха позволили на децата да карат автомобили до 1500 кг със скорост до 60 км / ч и само с лиценз за категория АМ – обикновено запазени за мотопеди и леки четириколки. Първоначалното законово предложение определяше ограничение на скоростта от 45 км / ч – същото като четириколесни като Renault Twizy, но това беше увеличено до 60 км / ч с изменение, добавено по време на парламентарната процедура.

Предложените правила биха позволили на 14-годишните да кандидатстват за специалния лиценз на AM и да издържат теоретичния тест един месец преди 15-ия си рожден ден. Промените също доведоха до това да позволят леките автомобили да бъдат класифицирани като селскостопански трактори, някога оборудвани с устройството за ограничаване на скоростта.

Миналата година финландското правителство уведомява Европейската комисия за предложените законови промени и вече два пъти е предупреждавано, че мерките не са съвместими с правилата на ЕС относно лицензирането на водачи. Комисията също така заяви, че шофирането на леки превозни средства от 15-годишните подрастващи притежатели на свидетелства за мотопед може да доведе до сериозни проблеми на безопасността на уязвимите участници в движението, като малки деца, пешеходци и велосипедисти.

Финландските мерки бяха силно подкрепени от производителите на автомобили, които също бяха критично настроени към решението за отлагане на схемата. Повечето големи производители популяризираха така наречените „леки автомобили“ на своите уебсайтове, включително Volkswagen, които изтъкнаха, че неговият SUV T-Roc ще бъде подходящо превозно средство за схемата.

Според проучвания на млади шофьори и участници в движението, прегледани като част от проекта за ГОДИНИ на ETSC, липсата на опит на пътя означава, че младите хора са по-зле да очакват и реагират на опасности. Освен това те са по-малко запознати с това как е най-добре да шофират и да карат в определени условия и ситуации на пътя.

Редица увреждания и разсейвания засягат и младите хора, което засилва проблема. Това е свързано с повишената социална активност, която изпитват на възраст от 15 до 25 години, която включва по-голямо излагане на алкохол и наркотици, влияние на пътниците в онези години и последиците от умората. Разсейването на автомобила от мобилните устройства също е проблем.

Антонио Авеносо, изпълнителен директор на ETSC, заяви:

„Предположението е, че можете най-добре да защитите децата, като ги поставите вътре в кола. Но знаем, че младите, особено мъжки шофьори, представляват висок риск по време на шофиране. Когато поставите млад тийнейджър зад волана на обикновен автомобил със скорост до 60 км / ч, излагате други участници в движението на по-голям риск, включително и други деца.

„С увеличаването на броя на младежите, които шофират, родителите също могат да възприемат мнението, че пътищата вече не са безопасни за децата им да ходят или да се движат. Рискът е още повече да свършите с шофирането. Въпреки че, само по-заможните семейства ще могат да обмислят възможността за закупуване на специално модифициран автомобил – създавайки потенциал за „разделение на безопасността“. Искрено се надяваме финландското правителство да преразгледа това предложение, като вземе предвид потенциала за нежелани последствия. “

Източник: etsc.eu

 


Log out of this account

Leave a Reply