Новите превозни средства за електронна мобилност се нуждаят от независими проверки, казва Холандският съвет за безопасност

Новите превозни средства за електронна мобилност се нуждаят от независими проверки, казва Холандският съвет за безопасност

Category : Новини

Преглед от нидерландския съвет за безопасност на процедурите, довели до одобрение на детската количка Stint за използване по холандски пътища, казва, че „безопасността е подчинена на желанието за иновации в автомобилния транспорт“.

Четири деца загинаха, когато количката с електрическо – задвижване (подпомагане), с която пътуваха, се сблъска с влак на жп прелез през септември миналата година. Точните причини за сблъсъка не са публикувани досега, но независими разследвания, извършени както преди, така и след сблъсъка през септември 2018 г., са открили значителни проблеми с безопасността на дизайна на Stint – по-специално с неговия спирачен път.

Холандският съвет за безопасност, член и основател на ETSC, който публикува своите разследвания по-рано този месец, установи, че „при предположението, че строгите разпоредби по отношение на безопасността на движението по пътищата и безопасността на превозните средства ще попречат на иновациите, министърът наложи само минимални изисквания“ на превозните средства в така наречената категория „специални мотопеди“.

В случая със Stint, Съветът по безопасност установи, че както RDW – националният орган за одобрение на типа, така и SWOV, институтът за изследване на пътната безопасност, са направили отрицателни препоръки по отношение на превозното средство, но правителството продължи напред и го одобри за използване на обществеността пътищата така или иначе. И двете организации също спориха за по-строги проверки за безопасност на такива превозни средства, но бяха игнорирани.

Източник: etsc.eu


Log out of this account

Leave a Reply