Объркването на водача по отношение на различните внедрения на системи за помощ на водача се нуждае от разяснения

Объркването на водача по отношение на различните внедрения на системи за помощ на водача се нуждае от разяснения

Category : Новини

Липсата на пълна стандартизация на контрола на превозното средство и интерфейса на водача със системи за помощ на водача означава, че често има дефицит на „човешки фактори“, при който водачите са принудени да използват системи, които не е задължително да разбират напълно, според нов доклад за PACTS, ETSC Член основател от Великобритания.

Появата на повече автоматизация на превозните средства може да доведе до по-лоши резултати и са необходими спешни действия, за да се предотврати това да се случи, според авторите, Шон Хелман от TRL и професор Оливър Карстен от университета в Лийдс.

Докладът обхваща съществуващите системи като автоматичен круиз контрол (ACC) и автоматизирано аварийно спиране (AEB), като посочва значителни разлики между възможностите на системата и работата, които биха могли да създадат объркване, особено когато шофьорите превключват превозни средства.

Докладът също така подчертава, че ръководствата за употреба на автомобили влошават проблема с дългогодишни обяснения на множество обстоятелства, когато една система може да се активира, когато не е необходима, или може да не се активира, когато е необходимо.

Тези проблеми могат да представляват сериозни рискове за безопасността, когато на пазара се появят по-напреднали автоматизирани системи, които изискват предаване на пълен контрол на автомобила от автоматизираната система до водача, т.е. автоматизация на ниво 3.

Изтеглете доклада „Какво прави колата ми?“ Тук: http://www.pacts.org.uk/2019/09/pacts-launches-new-report-what-does-my-car-do/

Източник: etsc.eu


Log out of this account

Leave a Reply