НОВИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА НА ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕС

НОВИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА НА ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕС

Category : Новини

Новите минимални стандарти за безопасност на превозните средства и пешеходците бяха официално одобрени от държавите-членки на ЕС след политическо споразумение, постигнато с Европейския парламент през март.

Законодателството беше официално подписано от представители на Европейския съвет и Парламента на церемония на 27 ноември.

Новите автомобили, микробуси, камиони и автобуси, продавани в Европа, ще бъдат оборудвани като стандарт с редица нови функции за безопасност на превозните средства, започвайки от 2022 г., в съответствие с актуализираните изисквания за „Общи правила за безопасност“.

Новите правила включват изисквания за нови технологии, като например Автоматично аварийно спиране, което може да открие пешеходци и колоездачи, както и преодолима интелигентна скоростна помощ, която да бъде поставена като стандарт за първи път.

Новите камиони ще трябва да имат подобрени нива на “пряко виждане”, за да дадат на шофьорите по-голям шанс да видят уязвими участници в движението като пешеходци и велосипедисти около превозното средство.

Законодателството също така се занимава с шофиране в нетрезво състояние, което улеснява преоборудването на устройство за блокиране на алкохол – технологично решение за справяне с повторното управление на алкохол в употреба в редица държави-членки на ЕС.

Редица медии, базирани в Обединеното кралство, неточно съобщиха, че това ще доведе до дишане във всички нови автомобили.

Всъщност правилата изискват само интерфейс, който би позволил да се монтира блокировка на алкохол, когато това се изисква от органите на реда или от флотския мениджър.

Новите превозни средства също ще трябва да бъдат оборудвани с електронни регистратори на данни, които съхраняват жизненоважни данни за състоянието на автомобила в момента непосредствено преди сблъсък.

Подобна информация е жизненоважна за разбирането защо възникват катастрофи и за предотвратяване на бъдещи сблъсъци.

ETSC се застъпва за новите стандарти за безопасност на превозните средства повече от пет години, чиято кулминация бе в социалната медия и застъпническата кампания „Снощи ЕС спаси живота ми“, която протичаше по време на политическите преговори по предложените правила.

ETSC продължава да участва в текущи дискусии относно техническите изисквания за новите технологии на превозните средства.

Източник: etsc.eu


Log out of this account

Leave a Reply