Редакция: На фона на тази шокираща криза има възможност за трансформиране на пътната безопасност

Редакция: На фона на тази шокираща криза има възможност за трансформиране на пътната безопасност

Category : Новини

Антонио Авеносо, изпълнителен директор

Това е най-доброто време, най-лошото време …

Миналия месец наблюдавах с ужас, страх и ужас репортажите от Италия, моята родна страна, където смъртта от COVID-19 на всеки няколко дни беше еквивалент на годишната смърт на пътя на страната. Системата за спешна помощ беше препълнена, имаше ужасен недостиг на защитна екипировка и най-лошото от това, че много семейства бяха опустошени и не успяха дори да оплачат загубата си заедно. Икономическите разходи? На този етап е невъзможно да се разбере. Пиша това, знаейки, че в цяла Европа всеки, който го чете, се сблъсква с повече или по-малко подобна картина. И това далеч не е приключило.

Но, както мнозина посочиха, към тази криза има „сребърни накладки“. И те са очевидни и в нашата област на пътната безопасност.

Вече забелязахме много значителни намаления на броя на смъртните случаи по пътищата в резултат на големите спадове в обема на трафика поради задържане. Когато бизнесът се върне както обикновено, можем да очакваме тези числа да се върнат отново. Но какво ще стане, ако този момент бележи значително отклонение от бизнеса, както обикновено? Вече виждаме няколко града, които правят бързи корекции на инфраструктурата и ограниченията на скоростта в отговор на увеличенията, които се наблюдават при колоездене и ходене. Град Брюксел ръководи обновлението – невъобразимо преди няколко години. Тъй като правилата за социално отдалечаване ще претоварят вече обтегнатите мрежи на обществения транспорт още преди Covid, се надяваме колата да не се разглежда като първата и най-сигурната опция за поддържане на социална дистанция и че хората ще изберат да се разхождат и да карат колело.

Наистина ли ще искаме да се върнем в задръстените градски центрове със силно замърсяване и опасна среда за уязвимите участници в движението? Да се ​​надяваме и да работим по друг път за излизане от тази криза.

Въпреки предпазливия ми оптимизъм за бъдещето, все още има опасения в настоящето. Липсата на трафик може да доведе до изкушението шофьорите да карат с по-висока скорост. Много държави-членки на ЕС бързо преустановиха правилата на ЕС – от време за шофиране и почивка за водачи на камиони, до технически прегледи на превозни средства. Някои от тези мерки може да са необходими за справяне с непосредствената криза, но те трябва да бъдат ограничени във времето, подлежат на редовен преглед и да не ни водят до опасности по пътя. Бдителността е ключова.

За ETSC и нашите членове работата продължава. Много от нас сега работят от в къщи, включително целият екип на ETSC. Ние бяхме домакини на няколко основни срещи онлайн – и разглеждаме начини за домакинството на някои от бъдещите ни публични събития. Приспособяваме се към ситуацията, тъй като тя се развива, както и вие.

Засега бъдете в безопасност, стойте си вкъщи и нека използваме това време, за да помислим как да изградим ново, по-добро и по-безопасно бъдеще за всички нас.

Източник: etsc.eu


Log out of this account

Leave a Reply