Шофьорите на микробуси по международни маршрути ще се нуждаят от тахографи по споразумението на ЕС за времето за шофиране и почивка

Шофьорите на микробуси по международни маршрути ще се нуждаят от тахографи по споразумението на ЕС за времето за шофиране и почивка

Category : Новини

Международните транспортни оператори, които използват лекотоварни превозни средства над 2,5 т, ще бъдат подчинени на правилата на ЕС за време на шофиране и почивка, а техните превозни средства ще трябва да бъдат оборудвани с тахографи, съгласно временна сделка на ЕС за актуализирани транспортни разпоредби.

Понастоящем само шофьорите на тежкотоварни автомобили и автобуси са длъжни да използват тахографи и да спазват строги ограничения за време на шофиране и почивка. Промяната отбелязва първия път, когато правилата ще се прилагат за някои драйвери на микробуси – нещо, което ETSC отдавна изисква. Правилата обаче ще се прилагат само за по-големи микробуси и само в международен транспорт. Правилата за националните оператори на микробуси ще останат непроменени при спазване само на общите правила за здраве и безопасност и работно време, които се прилагат за всички работници.

В положително развитие шофьорите на превозни средства, обхванати от правилата, няма да могат да прекарват седмичните си почивки в превозните средства. Ако те са далеч от дома, се очаква работодателите да плащат за настаняване. Спането в кабини, често в близост до натоварени магистрали, увеличава умората на водачите в сектора – така че това е добре дошла промяна.

Обновените правила обаче съдържат и нова дерогация (частична отмяна на определен закон), която може да бъде контрапродуктивна. По изключение по-дългите седмични почивки на международните шофьори ще могат да се натрупват за по-дълъг период, до две седмици и половина, до две седмици съгласно действащите правила. ETSC се опасява, че тази промяна може да увеличи умората – шофьорите са принудени да работят без по-дълъг период на почивка в продължителен период от време. ETSC казва, че използването на тази дерогация трябва правилно да се прилага от правителствата, за да се гарантира, че тя се използва само при изключителни обстоятелства, както е посочено в новия закон. Той също така трябва да бъде подложен на преглед и преоценка в бъдеще, ако се използва неправомерно.

Правилата все още подлежат на окончателно съгласие между Европейския парламент и националните министри на транспорта, но не се очакват допълнителни промени.

Актуализация 29/4/20: В първоначалната версия на тази статия неправилно е посочено, че по-дългите периоди на почивка могат да бъдат изчислени за по-дълъг период от един месец. Правилният период е две седмици и половина. Извиняваме се за грешката.

Източник: etsc.eu


Log out of this account

Leave a Reply