Доклад за ПИН: Заключванията доведоха до безпрецедентен 36% спад в смъртните случаи по пътищата в ЕС

Доклад за ПИН: Заключванията доведоха до безпрецедентен 36% спад в смъртните случаи по пътищата в ЕС

Category : Новини

Предварителните данни от 25 държави-членки на ЕС показват средно 36% спад в смъртните случаи по пътищата през април 2020 г. в сравнение със средния за същия месец през предходните три години, според нов доклад на Европейския съвет за безопасност на транспорта.

Най-високото намаление на смъртните случаи по пътищата е регистрирано в Италия (84%), следвано от Белгия, Испания, Франция и Гърция с намаления от над 59%. Но намаляването на трафика не доведе до намаляване на смъртните случаи във всички страни. В Швеция, Дания и Холандия смъртните случаи по пътищата през месец април остават сходни или дори по-високи от предишните години. Забележително е, че Швеция има по-малко строги мерки за ограничаване на Covid-19 в сравнение с много други страни от ЕС.

Изследването показва, че смъртните случаи като цяло не са намалели със същата степен като обема на трафика. Необходими са повече изследвания, за да се разберат пълните причини, но скоростта, по-големият брой уязвими участници в движението по пътищата на често незащитена инфраструктура, както и промените в нивата на прилагане може да са изиграли роля.

Няма сравними данни за случаи на превишена скорост, но доклади и доказателства, събрани от повече от десет държави, категорично предполагат, че превишената скорост може да е била основен фактор за повишена тежест на сблъсъка и следователно по-висок риск от смърт.

  • Дания публикува официални данни, показващи 10% увеличение на дела на шофьорите с превишена скорост.
  • Данните от френските камери за скорост показват 16% увеличение на най-сериозните нарушения на скоростта (50% над законовото ограничение на скоростта) в сравнение със същия период на миналата година.
  • Естония регистрира 22% увеличение на дела на шофьорите, надвишаващи ограничението на скоростта по основните селски пътища в сравнение със средното за април 2018-2019 г.
  • В Испания нарушенията на скоростта, открити на извадка от фиксирани камери за безопасност, са се увеличили с 39% на извънградски пътища в сравнение със същия период през 2019 г.
  • Застраховател от Обединеното кралство, който използва телематика за наблюдение на младите застраховани лица, отчете 15% увеличение на предупрежденията за скорост, изпращани до шофьори, които надвишават ограниченията на скоростта.
  • В Швеция не е регистрирано увеличение на скоростта.

Холандия за първи път регистрира сблъсъци с фронтален удар между велосипедисти, което вероятно показва, че велосипедните пътеки са твърде тесни, за да отговорят на промените в употребата. Смъртността на велосипедистите в Чехия се е увеличила с 86%.

Данните, разделени по тип превозно средство, все още не са налични в повечето страни, но Испания регистрира значително увеличение на смъртните случаи на шофьори на тежкотоварни автомобили. Пълните причини за това все още не са известни. Трябва да се анализира въпросът с шофьорите, които работят по-дълго време под засилен натиск през периода на задържане в целия ЕС. Много държави спряха правилата на ЕС относно времето за шофиране и почивка за професионални шофьори в определени сектори по време на блокирането.

Dovilė Adminaitė, ръководител на проекта на ETSC Индекс за ефективност на пътната безопасност, който ръководи изследването, коментира:

„Заключването на Covid-19 доведе до огромни смущения в мобилността в Европа. Настъпиха положителни промени като нарастване на хората, които ходят пеша и карат велосипед и инсталирането на инфраструктура за изскачащи цикли и по-ниски ограничения на скоростта в гъсти градски райони. Въпреки това ще има големи рискове, ако хората избягват обществения транспорт и дават приоритет на използването на автомобили в градските райони. Трябва бързо да подобрим инфраструктурата за ходене и колоездене в градските, но и в селските райони. Ако правителствата, градовете и селата не се адаптират към тази нова реалност, спасяването на човешки животи по пътищата по време на заключване скоро може да бъде обърнато. ”

Щракнете тук, за да изтеглите отчета.

Забележка Германските данни са актуализирани след първоначалното публикуване.

  1. Програмата за индекс на пътната безопасност (PIN) на ETSC получава финансова подкрепа от Германския съвет за пътна безопасност (DVR), Toyota Motor Europe, Шведската транспортна администрация, Норвежката администрация за обществени пътища и CITA – Международния комитет за инспекция на моторните превозни средства.
  2. ETSC е базирана в Брюксел независима организация с нестопанска цел, посветена на намаляването на броя на смъртните случаи и нараняванията в транспорта в Европа.

 


Log out of this account

Leave a Reply