Мнение: Обратно в училище с маски, така че какво ще кажете за някои по-защитени велоалеи?

Мнение: Обратно в училище с маски, така че какво ще кажете за някои по-защитени велоалеи?

Category : Новини

Елън Таунсенд, директор по политиките

След изключителния период на блокиране и безпрецедентния 36% спад в смъртните случаи по пътищата в ЕС, сега се предприемат извънредни мерки за връщане на обществото и икономиката към нормалното, или по-скоро нов вид нормално състояние.

Кината и театрите започват да се отварят отново, с много празни места, за да се запази социалното дистанциране. Докато пиша това в Брюксел, сега е задължително да носите маска, когато сте навън, освен ако не се занимавате със спортна дейност. Сега е нормално да използвате алкохолен гел, когато влизате или излизате от магазин или ресторант. Невъобразимото се превърна в ежедневието.

Въпреки че можем да обсъждаме подробности за някои от въведените мерки – ясно е, че като цяло мащабът на реакцията е необходим за защита на общественото здраве и особено на най-уязвимите.

Но докато изпращаме децата си обратно на училище и хората започват да се връщат в офисите, не е ли време политиците да разгледат дълго усилено как защитаваме хората и отново най-уязвимите на нашите пътища?

В много страни ще искаме от децата си в тийнейджърска възраст да носят маски в училище, но колко от тях ще могат да ходят безопасно или да карат колело до училище по защитени велосипедни пътеки или настилки?

В градските центрове на пешеходците се казва да вървят по еднопосочни настилки, за да поддържат социално дистанциране. Но колко от тези улици все още имат ограничение от 50 км / ч и следователно много по-висок риск от смърт в сравнение с 30 км / ч? Последните данни от Германия потвърдиха, че около една трета от смъртните случаи по пътищата са свързани с неподходяща скорост.

Въпреки епидемията от затлъстяване, която наскоро също показа, че увеличава риска от смърт от Covid-19 с почти 50%, транспортната политика в твърде много страни все още се ръководи от модел, предназначен да държи хората в автомобилите си.

Но има основания за оптимизъм на местно, национално и европейско ниво. Пандемията ускори движението към по-безопасни скорости и по-безопасна инфраструктура в много градове. Европейската федерация на колоездачите създаде класация на онези, които ръководят таксата за нова колоездачна инфраструктура. Великобритания наскоро обяви основна нова стратегия за увеличаване на колоезденето и за по-безопасното му каране. Тези инициативи трябва да бъдат приветствани. Въпреки това, последните данни от Берлин, който подобри колоездачната инфраструктура по време на пандемията, са тревожни. Докато колоезденето се е увеличило, автомобилният и товарен трафик не е намалял, усложнен от нежеланието на хората да се върнат в обществения транспорт. Смъртта се увеличава, а не намалява. Трябва да помним, че еднократните мерки няма да са достатъчни, имаме нужда от трансформация в безопасна система и това е много повече от изскачащите коловози.

Тук, в Брюксел, германското председателство на ЕС се провежда от 1 юли. ETSC призовава безопасността да бъде основна част от предстоящите инициативи за интелигентна мобилност, градска мобилност и в дискусиите по Зеления нов курс, заедно с финансирането за последния чрез следващия бюджет на ЕС. Финансирането ще бъде от решаващо значение.

В своята стратегия за излизане от пандемия за мобилност Комисията „насърчава и подкрепя разработването и прилагането на нови решения за градска мобилност и мерки за улесняване на активна, колективна и споделена мобилност по безопасен начин и за осигуряване на доверие сред гражданите“. Това са правилните думи. Сега е време за действие.

 


Log out of this account

Leave a Reply