Застрахователите предупреждават за рисковете от автоматизирано шофиране по пътищата в Обединеното кралство

Застрахователите предупреждават за рисковете от автоматизирано шофиране по пътищата в Обединеното кралство

Category : Новини

Thatcham Research и Асоциацията на британските застрахователи (ABI) призовават правителството на Обединеното кралство да преразгледа плановете си за въвеждане на автоматизирани системи за поддържане на ленти (ALKS) по пътищата в Обединеното кралство в началото на 2021 г., защото „това ще изложи живота на ползвателите на пътя на риск“.

Организациите казват, че правителството трябва да предприеме по-нататъшна работа, за да гарантира, че пътната безопасност се разглежда изцяло, преди да въведе автоматизирани системи за поддържане на ленти.

Загрижеността е повдигната, тъй като както функционалността на технологията ALKS, така и разпоредбите, съгласно които ще работят, ще означават, че те не могат да възпроизвеждат това, което може да направи компетентен и ангажиран човешки водач и, по мнението на Thatcham Research и ABI, не са достатъчно безопасни да се класифицира като „Автоматизирано шофиране“.

Thatcham Research има сериозни опасения за безопасността по отношение на плана, тъй като автоматизираните системи за поддържане на ленти са до голяма степен базирани на днешната технология за подпомагане на шофирането.

„Планът на правителството застрашава пътната безопасност“, обясни Матю Ейвъри, директор на Research Thatcham Research. „Автомобилистите биха могли да гледат телевизия в колата си от началото на следващата година, защото вярват, че на тяхната автоматизирана система за поддържане на лентата може да се вярва напълно, за да вършат работата на човек шофьор.

„Но това не е реалността. Ограниченията на технологията означават, че тя трябва да бъде класифицирана като „Асистирано шофиране“, тъй като водачът трябва да е ангажиран и готов да поеме управлението. “

В свързана разработка Tesla започна да изтласква софтуерна актуализация на неопределен брой превозни средства в САЩ, въвеждайки бета версия на „Пълно самоуправление“. Системата обаче не може да се самоуправлява – няма налично в момента превозно средство – и компанията предупреди шофьорите да следят системата и да бъдат готови да се намесят по всяко време, отбелязвайки, че системата може да „направи грешно нещо в най-лошия момент ”.

В отговор на актуализацията на Tesla американската Национална администрация за безопасност на движението по пътищата заяви, че ще „следи внимателно новата технология и няма да се поколебае да предприеме действия за защита на обществеността от неразумни рискове за безопасността“.


Log out of this account

Leave a Reply