Европа изнася милиони стари, опасни автомобили за Африка – доклад на ООН

Европа изнася милиони стари, опасни автомобили за Африка – доклад на ООН

Category : Новини

Милиони стари, замърсяващи и опасни автомобили се изнасят всяка година от по-богатите региони за африканските държави, според нов доклад на Програмата на ООН за околната среда.

Употребявани превозни средства и околната среда – Глобален преглед на употребяваните лекотоварни превозни средства: поток, мащаб и регулиране, първият по рода си доклад, призовава за действия за запълване на настоящия вакуум на политиката с приемането на хармонизирани минимални стандарти за качество, които ще гарантират употребяваните превозни средства допринасят за по-чисти и безопасни автопаркове в страните вносителки.

Докладът, базиран на задълбочен анализ на 146 държави, установява, че някои две трети имат „слаби“ или „много слаби“ политики за регулиране на вноса на употребявани превозни средства. Това обаче също така показва, че когато страните са въвели мерки за регулиране на вноса на употребявани превозни средства – по-специално възрастта и стандартите за емисии – те им дават достъп до висококачествени употребявани превозни средства, включително хибридни и електрически автомобили, на достъпни цени. Например, Мароко разрешава внос само на превозни средства на възраст под пет години и на такива, които отговарят на европейския стандарт за емисии на превозни средства EURO4.

Холандия наскоро направи преглед на износа си и установи, че повечето превозни средства не са имали валиден сертификат за техническа изправност по време на износа. Повечето превозни средства бяха на възраст между 16 и 20 години и повечето паднаха под нормите за емисии на превозни средства от Европейския съюз EURO4. Например средната възраст на употребявани превозни средства, изнесени в Гамбия, е била близо 19 години, докато една четвърт от употребяваните превозни средства, изнесени в Нигерия, са били на почти 20 години.

Качествените употребявани превозни средства също водят до повече сблъсъци по пътищата. Според доклада много от страните с „много слаби“ или „слаби“ разпоредби за употребявани превозни средства, включително Малави, Нигерия, Зимбабве и Бурунди, също имат много високи нива на смъртност по пътищата. Страните, които са въвели разпоредби за употребявани превозни средства, също виждат по-безопасни автопаркове и по-малко сблъсъци.

UNEP, с подкрепата на Доверителния фонд на ООН за пътна безопасност и други, е част от нова инициатива, подкрепяща въвеждането на минимални стандарти за употребявани превозни средства. Първият фокус на инициативата ще бъде върху държавите в Африка; редица африкански държави вече са въвели минимални стандарти за качество – включително Мароко, Алжир, Кот д’Ивоар, Гана и Мавриций – с много повече, които проявяват интерес да се присъединят към инициативата.

Програмата за по-безопасни автомобили за Африка на GlobalNCAP многократно показва, че много нови превозни средства, продавани в африканските страни, често имат нестандартни функции за безопасност.

Безопасност на превозното средство


Log out of this account

Leave a Reply