Министрите предупредиха, че отслабването на разпоредбите за безопасност на превозните средства може да доведе до 1300 допълнителни смъртни случая на път годишно

Министрите предупредиха, че отслабването на разпоредбите за безопасност на превозните средства може да доведе до 1300 допълнителни смъртни случая на път годишно

Category : Новини

ETSC, заедно с коалиция от организации, е писал до всички 27 министри на транспорта и министрите на промишлеността на ЕС, изразявайки загриженост, че на жизненоважни нови стандарти на ЕС за безопасност на превозните средства, които трябва да влязат в сила от 2022 г., могат да бъде нанесен сериозен удар.

Европейският съюз се съгласи миналата година всички нови автомобили, микробуси, камиони и автобуси да бъдат стандартно оборудвани с набор от нови технологии за безопасност на превозните средства, започвайки през 2022 г. Предвижда се мерките да предотвратят 25 000 смъртни случая в рамките на петнадесет години, според анализ проведено за Европейската комисия.

Най-важната от тези нови технологии е Intelligent Speed ​​Assistance (ISA), система с възможност за заменяне, която помага на водачите да спазват законовите ограничения на скоростта, като предоставят обратна информация за ускорителя, когато ограничението е надвишено.

Неподходящата скорост все още е един от най-големите убийци по пътищата на ЕС. Около една трета от фаталните сблъсъци включват поне една страна, шофираща с неподходяща скорост, като велосипедистите и пешеходците са особено податливи.

Но на експертна среща, проведена онлайн на 9 ноември за обсъждане на актуализирани проекти на технически спецификации за системата ISA, Европейската комисия представи редица възможни опции за ISA, включително по-слаба, непроверена система, която ще използва само серия звукови сигнали, за ограничението на скоростта, а не директната обратна връзка за газта. Длъжностни лица от Франция, Германия, Италия и Швеция заявиха, че подкрепят предложенията; и четирите страни имат значителна автомобилна индустрия.

Шведският, заедно с германски служители, сигнализираха, че биха искали да видят още по-слаба функция за ограничаване на скоростта като опция вместо ISA. Лобито на автомобилната индустрия се аргументира за същата промяна, преди да бъдат приети новите правила за безопасност на превозните средства миналата година, но искането беше отказано.

TRL, лабораторията за транспортни изследвания в Обединеното кралство, която извърши анализ на първоначалните предложения на Европейската комисия, изчисли, че поставянето на информационна функция за ограничение на скоростта вместо система ISA би довело до 1300 допълнителни смъртни случая годишно в ЕС.

Антонио Авеносо, изпълнителен директор на ETSC, каза:

„Интелигентната технология за подпомагане на скоростта, ако бъде внедрена по правилния начин, може да бъде толкова важна за безопасността на пътя, колкото и предпазният колан, който, както всички знаят, е изобретен в Швеция. Бихме искали да видим всяка държава-членка на ЕС, но особено лидерите по пътна безопасност като Швеция, да подкрепят, а не да навредят, усилията за повишаване на минималните стандарти за безопасност на превозните средства в Европа. “

ETSC казва, че най-добрите налични опции за ISA са или „хаптична обратна връзка“, която използва повишено съпротивление на педала на газта, или „функция за контрол на скоростта“, която автоматично ограничава мощността на двигателя, когато е достигната законовата граница на скоростта. Тези системи вече се срещат в много автомобили на пазара днес, включително модели от Ford, Volvo и други марки.

Бележки към редакторите:

Подписалите писмата до министрите на транспорта и промишлеността са:

Антонио Авеносо, изпълнителен директор, Европейски съвет за безопасност на транспорта (ETSC); Ана-Лиза Бони, генерален секретар, EUROCITIES; Професор Оливър Карстен, Университет в Лийдс, Великобритания; Jeannot Mersch, президент, Европейска федерация на жертвите на пътнотранспортно движение (FEVR); Стивън Ръсел, генерален секретар, ANEC – Европейският потребителски глас в стандартизацията; Уилям Тодс, изпълнителен директор, Транспорт и околна среда; Карън Ванклуйсен, генерален секретар, мрежата POLIS – Градове и региони за иновации в транспорта; Герт ван Вайг, президент, Международна федерация на пешеходците; Дейвид Уорд, президент, към фондация „Нула“; Джил Уорън, главен изпълнителен директор, Европейска федерация на велосипедистите (ECF).


Log out of this account

Leave a Reply