Американско проучване показва, че разликите в избора на превозно средство и катастрофите помагат да се обяснят по-големите рискове за наранявания при жените

Американско проучване показва, че разликите в избора на превозно средство и катастрофите помагат да се обяснят по-големите рискове за наранявания при жените

Category : Новини

Жените са много по-склонни от мъжете да претърпят сериозни наранявания, когато са замесени в катастрофа, но голяма част от повишения риск е свързан с видовете превозни средства, които жените управляват, и обстоятелствата на техните катастрофи, а не с физическите различия. Това е заключението на ново изследване, проведено от Американския застрахователен институт за безопасност на пътищата (IIHS).

Въпреки че мъжете са замесени в повече фатални катастрофи, отколкото жените, на базата на катастрофа жените са с 20-28 процента по-склонни от мъжете да бъдат убити и 37-73 процента по-вероятно да бъдат сериозно наранени след приспособяване към скоростта и други фактори. Въпреки това, когато изследователите на IIHS ограничиха сравнението до подобни сривове, те откриха, че тези несъответствия най-вече изчезват и че подобренията за аварийност са облагодетелствали мъжете и жените повече или по-малко еднакво.

„Цифрите показват, че жените по-често карат по-малки, по-леки автомобили и че по-често от мъжете продължават да управляват удареното превозно средство при странични удари и отпред-отзад,“ казва Джермакиян. “След като отчетете това, разликата в шансовете за повечето наранявания се стеснява драстично.”

Изследователите анализираха нараняванията на мъже и жени при докладвани от полицията катастрофи отпред и отстрани от 1998-2015 г.

При предни катастрофи те откриха, че жените са три пъти по-склонни да получат умерено нараняване като счупена кост или мозъчно сътресение и два пъти по-вероятно да получат сериозно колапс на белия дроб или черепно-мозъчна травма.

За да определят каква част от несъответствието се дължи на физически разлики между мъжете и жените, изследователите след това повториха анализа с ограничен набор от „съвместими“ сблъсъци отпред. Тази подгрупа беше ограничена до катастрофи с едно превозно средство и катастрофи с две превозни средства, при които превозните средства бяха с подобен размер или тегло, или конфигурацията на катастрофата беше такава, че разликата в размера или теглото нямаше да играе голяма роля. За по-нататъшно намаляване на разликите между катастрофите бяха включени само тези с включена предна въздушна възглавница.

Ограничаването на анализа до съвместими въздействия отпред значително изравнява различията, въпреки че жените все още са два пъти по-склонни да бъдат средно ранени и малко по-вероятно да бъдат сериозно наранени.

Едно от обясненията за по-високите нива на наранявания при жените може да бъде изборът на превозно средство. Мъжете и жените катастрофираха в MPV и SUV в приблизително еднакви пропорции. Обаче около 70 процента от жените катастрофират в малки коли, в сравнение с около 60 процента от мъжете. Повече от 20 процента от мъжете катастрофират при пикапи, в сравнение с по-малко от 5 процента от жените. В рамките на класовете превозни средства мъжете също са склонни да се блъскат в по-тежки превозни средства, които предлагат по-голяма защита за техните пътници при сблъсъци.

В отделен анализ на данни от федералната система за докладване на фатален анализ, изследователите също така установиха, че при катастрофи с две превозни средства отпред назад и отпред отстрани, мъжете са по-склонни да управляват удареното превозно средство. Тъй като водачът на удрящото превозно средство е изложен на по-малък риск от нараняване от удареното превозно средство при подобни катастрофи, това също може да обясни някои от разликите в резултатите от катастрофата при мъжете и жените.

ПолUSAV Безопасност на автомобила


Log out of this account

Leave a Reply