Mercedes изтегля повече от милион коли в САЩ поради потенциална грешка в eCall

Mercedes изтегля повече от милион коли в САЩ поради потенциална грешка в eCall

Category : Новини

Софтуерна грешка, която може да доведе до катастрофа на автомобил, изпращаща неправилна информация за местоположението на спешните служби, доведе до изтегляне на 1,3 милиона автомобила от Mercedes-Benz в САЩ.

Отзоваването излезе на бял свят в доклад, публикуван от Националната агенция за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) по-рано този месец, в който се споменава „случай на европейския пазар“, при който е установено, че автомобил е изпратил неверни данни за местоположението след сблъсък.

В ЕС няма централна агенция за изземване на превозни средства. Всеки национален орган по одобряването на типа е отговорен за управлението на дефекти и изземването с одобрените от него превозни средства и докладването им пред други национални органи на ЕС.

При търсене от ETSC на неизправности, свързани с eCall, в базата данни на ЕС за опасни продукти RAPEX бяха открити 10 случая. Базата данни на ЕС, за разлика от докладите за изземване на NHTSA, не предоставя данни за това колко превозни средства са засегнати, което затруднява заинтересованите страни да преценят мащаба на риска, свързан с изземването.

Две от грешките в ЕС, съобщени през 2018 г. и засягащи превозни средства от клас А и Е, също показаха, че има вероятност да бъде изпратено неправилно местоположение. Няколко автомобила на Volvo бяха засегнати от подобен проблем през 2018 г. Съобщения за неизправности има, свързани с ECall при модели от Hyundai, Kia, Land Rover, Toyota и VW.

Понастоящем Европейската комисия преглежда регламентите на eCall и също така ще проучи дали законодателството трябва да бъде разширено върху мотоциклети и други типове превозни средства.

Изтегляне на база данни на ETSC за грешки, свързани с eCall – февруари 2021 г. (файл на Microsoft Excel xlsx)

CallEuropean Commission комисия след реакция на сблъсък САЩ

Колата вече не е крал в Берлин?

В Берлин е приет нов „закон за пешеходците“, целящ да измести приоритета далеч от автомобилите и по-нататък към уязвимите участници в движението.

В края на януари държавният парламент на Берлин прие така наречения закон за пешеходците – изменение на закон от 2018 г., който се фокусира върху подобряването на безопасността на движението на велосипедистите. И двамата са първите по рода си в Германия, според DW – германска телевизия.

Новите изисквания включват: по-дълги зелени светлини за пешеходци, по-безопасни маршрути до училище, повече пешеходни преходи и повече пейки за възрастни хора и други, нуждаещи се от почивка по маршрута си; бордюрите трябва да бъдат спуснати, за да станат по-достъпни за инвалидни колички; строителните обекти ще трябва да гарантират, че пешеходците и велосипедистите могат безопасно да се движат около тях; и градските власти трябва да предприемат по-големи мерки срещу незаконното паркиране и опасното шофиране.

 

ETSC казва, че модалният приоритет в градските райони трябва да поставя на първо място пешеходците и велосипедистите, следвани от обществения транспорт и след това от частните моторни превозни средства.

 

Колоездене Германия Германия Пешеходци Градска мобилност


Log out of this account

Leave a Reply