Новите правила на ЕС за шофьорска книжка ще позволят на 16-годишни да управляват SUV Sport Utility Vehicle

Новите правила на ЕС за шофьорска книжка ще позволят на 16-годишни да управляват SUV Sport Utility Vehicle

Category : Новини

  • April 28, 2023

ETSC призовава Европейския съюз да се откаже от плановете да позволи на деца на възраст до 16 години да управляват всяка кола, която е адаптирана с устройство за ограничаване на скоростта, настроено на 45 км/ч.

Предложението, част от плановете, обявени миналия месец за преразглеждане на правилата за шофьорски книжки в ЕС, изглежда е вдъхновено от финландско законово предложение, представено за първи път преди пет години.

Преди идеята да бъде отменена през 2020 г., тъй като беше незаконна според действащото законодателство на ЕС, финландското правителство обяви планове да позволи на деца на възраст до 15 години да управляват коли с тегло до 1500 кг, стига да са оборудвани с ограничител на скоростта, настроен на 60 км /ч. Новите правила на ЕС биха позволили на Финландия и всяка друга държава-членка да продължат напред с програма „коли за деца“, макар и с по-ниско ограничение на скоростта и малко по-висока минимална възраст. Странно е, че новите правила на ЕС биха позволили още по-високо ограничение на теглото от 2500 кг, което потенциално позволява на 16-годишните да карат SUV Mercedes G Class до училище, стига скоростта да е ограничена до 45 км/ч.

Антонио Авенозо, изпълнителен директор на ETSC, коментира:

Особено иронично е, че тази луда идея идва като част от така наречения „пакет за пътна безопасност“ на законодателството на ЕС. Въпреки че някои богати родители може да са развълнувани от идеята да купят SUV със специално ограничение на скоростта, за да кара детето си на училище, ако го направят, те ще поставят други деца, които може да ходят пеша, да карат велосипед или мотопед, на сериозен риск. Наистина ли трябва да се казва, че поставянето на деца зад волана на SUV е абсолютно ужасна идея?“

„Това предложение трябва незабавно да бъде изпратено на бунището на историята и вместо това трябва да се положат усилия, за да направим нашите пътища по-безопасни за деца, за да ходят безопасно и да карат колело.“

В собствената оценка на въздействието на предложенията на Комисията се казва, че „мярката може да представлява допълнителен риск за пътната безопасност, особено за уязвимите участници в движението“, но се опитва да омаловажава ефектите, като отбелязва, че скоростта и теглото са били „значително ограничени“. Предложеното ограничение на теглото обаче е 2,5 тона, което ще включва някои от най-тежките SUV на европейския пазар.

ETSC препоръча инвестиции в обществения транспорт, с намалени цени на билетите за по-младите хора, като алтернатива на шофирането и ездата, също на места и времена, когато младите хора купонясват.

Според изследване на млади шофьори и участници в движението, прегледано като част от проекта YEARS на ETSC, липсата на опит на пътя означава, че младите хора са по-лоши в предвиждането и реагирането на опасности. Те също така са по-малко наясно как най-добре да шофират и да се возят при конкретни пътни условия и ситуации.

Редица увреждания и разсейвания също засягат младите хора, което усложнява проблема. Това е свързано с повишената социална активност, която те изпитват на възраст 15-25 години, което включва по-голямо излагане на алкохол и наркотици, влиянието на пътниците на връстници и ефектите от умората. Разсейването в колата от мобилни устройства също е проблем.

Related

 


Log out of this account

Leave a Reply