Необходимо е повече правоприлагане, за да се намали намаляването на безопасността на холандските магистрали

Необходимо е повече правоприлагане, за да се намали намаляването на безопасността на холандските магистрали

Category : Новини

Холандските магистрали стават все по-малко безопасни, сочат проучвания на SWOV, Холандския институт за изследвания на пътната безопасност.

Броят на смъртните случаи на магистралите нарасна до 81 през 2018 г., което е най-високата цифра за повече от десетилетие. Общият брой на сблъсъците се е удвоил за пет години, от 17 000 през 2014 г. до над 38 000 през 2018 г.

SWOV в нов доклад заяви, че основните причини за сблъсъците са превишена скорост и разсеяността на шофьорите.

Организацията заяви също, че отчасти е виновно отмяната контрола на прилагането правилата на движението по пътищата в Холандия, тъй като приоритетът се е насочил към засичане на престъпници или неплатци на глоби, а не за прилагане на по-безопасни пътни правила.

Броят на хората, спрени от пътната полиция, падна до около 20 000 през 2017 г. През 2006 г. повече от 100 000 шофьори бяха спрени от пътя и получиха предупреждения или глоби.

Директорът на SWOV, Петер ван дер Кнаап, заяви пред нидерландския вестник NRC, че влошаването на пътната безопасност е „тревожно развитие“. Той призова полицията да извърши повече пилотирани проверки на скоростта и агресивното шофиране, вместо да разчита на камери.

„Изпълнението на магистралите е абсолютно задължително, но това не е приоритет от години“, каза той. „Ако искате да направите магистралите по-безопасни, броят на проверките и нивото на надзор наистина трябва да се увеличат.


Log out of this account

Leave a Reply