Euro NCAP пуска рейтинги за усъвършенствани системи за подпомагане на водача

Euro NCAP пуска рейтинги за усъвършенствани системи за подпомагане на водача

Category : Новини

Euro NCAP пусна нова схема за рейтинг на системи за подпомагане на водача, монтирани на последно поколение превозни средства, включително усъвършенстван круиз контрол и помощ за поддържане на лентата. Някои производители са критикувани за използването на неподходящ маркетинг, слабо наблюдение на драйверите или лошо архивиране на безопасността.

За своята оценка за 2020 г. на така наречените системи за „подпомагане на магистрала“, Euro NCAP разработи специален протокол за изпитване и оценка, разделен на две основни области: Компетентност за подпомагане, базирана на баланса между ангажираността на водача и подпомагане на превозното средство, и Архивиране на безопасността.

Системите печелят точки във всяка от тези области. Но някои допринасят за по-голям дял от резултата от други. Резултатът в първите две области на оценка – ангажираност на водача и помощ за превозни средства – се сравнява и по-лошият резултат допринася за общия резултат. „Балансирането“ на тези две области повтаря тестовете Euro NCAP за 2018 г., които показаха, че доброто представяне в едната област не е полезно, освен ако не е придружено от добро представяне в другата. По-лошият резултат се добавя към резултата от Safety Backup, за да се получи общо. След това общите резултати се разделят на степенувания.

Tesla, марката, която най-агресивно предлага на пазара своята технология „автопилот“ и „пълна способност за самоуправление“, получи оценка „умерен“ за своя модел 3. Euro NCAP разкритикува заблуждаващите си маркетингови материали и липсата на драйвер, базиран на камера система за мониторинг. Превозното средство е получило и 0 точки за „сътрудничество при шофиране“. Автомобилът обаче спечели максимални точки за адаптивен круиз контрол, помощ при управление, избягване на сблъсък и резервна функция в случай на повреда в системата. В заключение Euro NCAP заяви, че „Tesla Model 3 превъзхожда нивото на помощ за превозни средства, но не успява да балансира това високо ниво на поддръжка с подобно ниво на ангажираност на водача, което води до евентуална прекалена зависимост“.

Автомобилите от Audi (Q8), BMW (3 серии) и Mercedes (GLE) са постигнали най-високи резултати, според новата система за тестване – постигане на рейтинги „много добър“. Nissan Juke беше отличен с „умерен“ рейтинг, заедно с Tesla. Renault Clio и Peugeot 2008 успяха само с оценка за „влизане“. В последния случай Euro NCAP предупреди, че „в случай на неотзивчив шофьор 2008 деактивира системата, оставяйки превозното средство без контрол“.

В свързано развитие представители на автомобилната индустрия предложиха в ИКЕ на ООН в Женева да регулират системите за подпомагане на задържането на ленти от ниво 2, които биха имали за цел да задържат превозното средство в лентата за шофиране, без да изискват от водачите да държат ръцете си волана.

Изглежда, че превозно средство с такава технология се управлява само, но като помощна система водачите ще останат отговорни за наблюдението на средата на шофиране, както и за осигуряването на безопасна експлоатация на превозното средство и ще се очаква да се намесят всеки момент, ако е необходимо.

ETSC е много загрижен за отдалечените системи за подпомагане на поддържането на лентата от ниво 2, тъй като те размиват разликата между асистирано шофиране и автоматизирано шофиране. Според ETSC трябва да има ясно разграничение между тези два типа системи, с много ясен контраст в интерфейса човек-машина (HMI).

При асистирано шофиране от водача трябва да се изисква да държи ръцете си на волана – с практически очи, които са насочени към очите. От друга страна, отдалечаването ще бъде запазено за автоматизирани системи за шофиране, което ясно би сигнализирало на потребителите, че те са свободни да извършват други дейности – предаването ще означава разрешение да отклоните погледа си от пътя.

Промяната на ролята от шофьор на оператор в асистиращите системи за предаване на ръце ще бъде придружена от рискове за безопасността, като психическо натоварване, повишена умора и време за реакция, наред с други.

Доклад на холандския съвет за безопасност показва рисковете за безопасността при практически версии на асистиращите системи за поддържане на лентата, тъй като се установява, че водачите надценяват възможностите на системата, като разчитат на тях, без да знаят ограниченията; това води до изключване на водача от шофьорската задача.

Автомобилната индустрия казва, че това може да бъде решено чрез системи за наблюдение на водачите. Но това предполага, че такива системи са напълно надеждни, което означава, че те не само ще открият дали шофьорите са съсредоточени към пътя, но всъщност само, обръщат внимание. Освен това се предполага, че такива системи за наблюдение могат да покрият 100% от населението, което шофира и 100% от ситуациите при шофиране. Предаването на ръчно управление, но системите, контролирани от водача, все още биха изпратили грешен сигнал на водачите, тъй като това само още повече размива разликата между асистираща система и автоматизирана система за шофиране.


Log out of this account

Leave a Reply