Австрийски предупреждения относно безопасността на електронните скутери

Австрийски предупреждения относно безопасността на електронните скутери

Category : Новини

Австрийският член на ETSC KFV публикува смразяващ доклад за безопасността на електронните скутери, предупреждавайки за сериозни недостатъци на самите превозни средства, особено техния спирачен път в сравнение с велосипедите.

KFV разследва реалното поведение на ездач на е-скутер: избор на скорост, завиване, използване на каска, осветление и избор на инфраструктура. Ефективността на спирачните системи на е-скутер беше анализирана при тест на писта за изпитване. И накрая, австрийско проучване подчерта липсата на познания за правните разпоредби. KFV казва, че повишаването на безопасността на електронните скутери е от решаващо значение.

В Австрия е разрешено електронните скутери да имат максимална изходна мощност от 600 вата и проектна скорост от максимум 25 км / ч. От 1 юни 2019 г. мотоциклетистите трябва да следват същите правила като велосипедистите. Електронните скутери трябва да се карат по велосипедни пътеки, ако има такива, или по пътя. Карането по тротоара е забранено, освен ако не е посочено друго. Ездачите на е-скутери трябва да имат ниво на BAC под 0,8 g / l и да носят каска до 12-годишна възраст и са длъжни да сигнализират за завой с помощта на ръчен сигнал. Шофирането по двойки е забранено. Законът изисква „ефективно спирачно устройство“, както и отражатели отпред, отзад и отстрани.

От 2015 г. в Австрия се наблюдава значително увеличение на броя на сблъсъците с електронни скутери. Според базата данни за нараняванията на KFV, около 1200 шофьори на електронни скутери са били ранени и хоспитализирани само през 2019 г.

Според KFV основните причини за сблъсъци са прекомерната скорост, невниманието, разсейването, пренебрегването на червената светлина, погрешното преценяване на естеството на пътната настилка, консумацията на алкохол и прекомерната увереност.

Изследването на тестовата писта на KFV разгледа спирачния път на пет модела електронни скутери, които се предлагат в търговската мрежа, измерен в сравнение с този на предлагания в продажба велосипед. Електронните скутери с различни спирачни системи (електрическа ръчна спирачка, ръчна спирачка, крачна спирачка и комбинации) бяха тествани на равен терен, на склонове надолу и при различни стартови скорости (15/20/25 км / ч). При 15 km / h върху равнината и предполагаемо време за реакция от една секунда, беше записан спирачен път от 5,8 до 10,3 m. Велосипедът спря най-бързо: със среден път на спиране 5,5 м и средно забавяне от 6,6 м / сек2.

Само един от петте тествани модела на електронни скутери осигурява по-добри стойности от минималното забавяне на спирачката от 4 m / s2, изисквано от закона за велосипеди. KFV препоръчва по-специфични разпоредби за е-скутери, включително минимална стойност за забавяне на спирачката от 4 m / s2 и две независими спирачни устройства, поне едно от които работи независимо от електрическата система на превозното средство.


Log out of this account

Leave a Reply