Холандия е първата държава-членка на ЕС, която издава автоматизирани глоби за използване на мобилни телефони на волана

Холандия е първата държава-членка на ЕС, която издава автоматизирани глоби за използване на мобилни телефони на волана

Category : Новини

Холандия започна да налага глоби след откриване на използване на мобилни телефони от ново поколение камери, първата държава-членка на ЕС, която направи това.

От миналия месец шофьорите, държащи телефон зад волана, могат да бъдат снимани от интелигентни камери. Ако системата определи, че водачът държи телефон, снимката автоматично се препраща до съответната агенция, където разследващ служител ще определи дали наистина има нарушение. След това глобите могат да бъдат изпратени автоматично.

Камерите правят снимки на всеки минувач. Но главата на водача не е на снимката, защото снимките се правят диагонално надолу. Ръцете и регистрационната табела на водача се улавят от системата и се казва, че камерите работят ден и нощ и при всякакви метеорологични условия.

По време на тестова фаза бяха регистрирани много нарушения, като две камери на републикански път и магистрала записваха 400 шофьори, държащи телефон в ръка в рамките на един шестчасов период.

Холандската организация за изследване на пътната безопасност SWOV наскоро публикува нови препоръки за налагане на използването на мобилни устройства и предупреждава водачите да заобикалят засичането, като поставят телефона си в скута си или са разсеяни от устройства по други начини.


Log out of this account

Leave a Reply