ИСПАНИЯ ПРЕВКЛЮЧВА ПОВЕЧЕТО ГРАДСКИ ПЪТИЩА НА 30 КМ / Ч НА ФОНА НА ПРИЗИВИТЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ В НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС

ИСПАНИЯ ПРЕВКЛЮЧВА ПОВЕЧЕТО ГРАДСКИ ПЪТИЩА НА 30 КМ / Ч НА ФОНА НА ПРИЗИВИТЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ В НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС

Category : Новини

 

29 май 2021 г. Новини

Испания превключва повечето градски пътища на 30 км / ч на фона на призивите за действие в няколко държави-членки на ЕС

30 км / ч е ограничението по подразбиране на еднолентовите градски пътища в Испания от 11 май, кулминацията на политика, обявена в промените в общия испански закон за пътищата още през 2014 г.

През 2019 г. официалните данни показват, че за първи път делът на уязвимите участници в движението по пътищата, убити по испански пътища, надхвърля убитите в превозни средства. Тласъкът за окончателно въвеждане на по-ниските ограничения на скоростта в градските райони беше частично повлиян от тези данни.

Сблъсъците между превозни средства и пешеходци с 30 км / ч са далеч по-малко смъртоносни от тези с 50 км / ч, бившата граница по подразбиране. Последните тенденции на повишено ходене и колоездене, ускорени от пандемията Covid-19, означават, че по-уязвимите участници в движението по пътищата ще се възползват от по-ниската скорост на превозното средство.

Проучване, публикувано от El Pais, установи, че в по-голямата си част най-големите градове на Испания спазват срока за прилагане на долните граници. Много от тях вече имаха голям брой пътища, определени на 30 км / ч. Билбао, носител на наградата на ЕС за градска пътна безопасност миналия месец, наскоро стигна дори по-далеч от новия национален стандарт, като определи 30 км / ч по всички пътища в центъра на града, включително двулентови пътища.

По-рано този месец имаше призиви за прилагане на ограничения от 30 км / ч в други градове в Европа и по света като част от 6-тата Глобална седмица на ООН за пътна безопасност.

Членът на ETSC, португалският национален орган за пътна безопасност, отправя един такъв призив, както и коалиция от 159 организации в Гърция, и ирландският член на ETSC – органът за пътна безопасност. В Германия управляващата коалиция обяви няколко мерки, предназначени за подобряване на пътната безопасност, включително улесняване на местните власти при въвеждането на ограничения от 30 км / ч. Германският DVR, член на ETSC, приветства промените, за да докладва обобщени, анонимни данни за това как се използват ISA системите и дали те са изключени от драйвери. Две години след влизането в сила на законодателството, на базата на реални данни трябва да е възможно да се види кои системи са най-ефективни. Това ще бъде добра възможност да се научите и да реагирате за подобряване на технологията в бъдеще.


Log out of this account

Leave a Reply