Белгия приема федерален план за пътна безопасност Vision Zero

Белгия приема федерален план за пътна безопасност Vision Zero

Category : Новини

Белгийското правителство обяви нов федерален план за пътна безопасност, който се опитва да се справи с няколко ключови проблема, включително превишена скорост и разсеяно шофиране.

Пътният кодекс ще бъде променен, за да даде приоритет на ходенето пеша, колоезденето и обществения транспорт пред личните превозни средства.

Правителството иска да се справи с използването на мобилни телефони по време на шофиране със законови промени, които позволяват автоматизирано откриване на употребата на телефон зад волана.

Ще бъдат разгледани и негативните ефекти от шофирането под въздействието на предписани лекарства, като се планира въвеждането на етикети, които ясно да предупреждават за рисковете за шофиране след прием на лекарства.

Правителството също така иска да използва интелигентни камери, включително камери за време и за разстояние, за да гарантира по-стабилно прилагане на високорискови нарушения и да увеличи вероятността шофьорите да бъдат изправени пред правоприлагаща дейност – което може да окаже влияние върху спазването като цяло. Посочената цел е да се проверява всеки трима шофьори всяка година.

Програмата ще се изпълнява от трите белгийски региона: Фландрия, Валония и Брюксел и ще има подкрепата на тримата министри на правосъдието, вътрешните работи и мобилността. Новият план има за цел да достигне „Визия нула“ до 2050 г.

 

Швейцарското правителство си поставя за цел максималните 100 смъртни случая по пътищата годишно до 2030 г


Log out of this account

Leave a Reply