САЩ искат задължителна технология за предотвратяване на шофиране в нетрезво състояние в новите превозни средства до 2026 г

САЩ искат задължителна технология за предотвратяване на шофиране в нетрезво състояние в новите превозни средства до 2026 г

Category : Новини

САЩ искат задължителна технология за предотвратяване на шофиране в нетрезво състояние в нови превозни средства до 2026 г

Съединените щати могат да бъдат настроени да надскочат Европейския съюз по отношение на изискванията за технология в автомобилите за намаляване на шофирането в нетрезво състояние.

Неотдавна приетият от президента Байдън водещ инфраструктурен пакет съдържа изискване производителите на автомобили да монтират системи за наблюдение на нови превозни средства, за да спират водачите в нетрезво състояние, да поемат волана. Технологията, която ще се използва, тепърва ще се определя.

Смята се, че една трета от смъртните случаи при трафик в САЩ са свързани с шофиране в нетрезво състояние. В ЕС тази цифра се оценява на 25%.

В ЕС всички нови превозни средства трябва да бъдат проектирани така, че да позволяват стандартизирана връзка с блокиране за алкохол до следващия юли. Но блокиращо устройство за алкохол се монтира само в определени страни, когато се изисква от съд или когато оператор на автопарк реши да инсталира такива устройства.

Освен това някои държави изискват блокиране на алкохол на определени категории превозни средства, като автобуси. Новото изискване на САЩ за нови превозни средства изглежда е много по-далечно, тъй като технологията ще трябва да бъде монтирана на всички нови автомобили.


Log out of this account

Leave a Reply