Category : Новини

• 10 октомври 2023 г
Френският министър на транспорта Клеман Бон се обяви против задължителните тестове, базирани на възрастта, за по-възрастните шофьори, част от предложената реформа на правилата на ЕС за шофьорски книжки.
В радио интервю по-рано този месец министърът каза, че е против изискването възрастните хора да преминават медицински преглед, за да могат да запазят шофьорската си книжка.
През юни председателят на Ирландското дружество на лекарите по гериатрична медицина също се обяви против задължителния процес на подновяване на шофьорска книжка за шофьори на възраст над 70 години, като каза, че правилото би било „дискриминационно“.
В писмо до европейския комисар по транспорта Adina Vălean, професор Дезмънд О’Нийл каза, че по-възрастните шофьори са едни от най-безопасните шофьори и по-високите нива на смъртност във възрастовата група се дължат на крехкостта на по-възрастните хора, а не на повишената вероятност да причинят катастрофа.
Проф. О’Нийл каза, че актуализираните правила за шофьорска книжка трябва да се съсредоточат върху медицинските състояния през целия живот, а не само върху по-възрастните шофьори.
ETSC призовава ЕС да въведе протокол за скрининг, който лекарите да използват от всички възрастови групи за оценка на медицинската годност за шофиране.
Швеция (най-безопасната страна по отношение на пътната безопасност в ЕС) проведе проучване, разглеждащо въвеждането на скрининг въз основа на възрастта. Докладът на Шведската транспортна агенция заключава, че страната не трябва да въвежда задължителен медицински преглед за по-възрастните шофьори, а вместо това препоръчва допълнителни изследвания за шофьори от всички възрасти, страдащи от злоупотреба с вещества, психични разстройства, епилепсия и диабет.


Log out of this account

Leave a Reply