Евроизгледи. ЕС трябва да направи обратен завой на тийнейджърите, които карат камиони

Евроизгледи. ЕС трябва да направи обратен завой на тийнейджърите, които карат камиони

Category : Новини

Евроизгледи. ЕС трябва да направи обратен завой на тийнейджърите, които карат камиони

От  Антонио Авенозо

Публикувана на 26/01/2024 – 12:31 • Актуализирана на 29/01/2024 – 12:02

Споделете тази статияКоментари

Мненията, изразени в тази статия, са на автора и по никакъв начин не отразяват редакционната позиция на Euronews.

Насърчаването на около 13 500 тийнейджъри да започнат да шофират камиони би било опасен експеримент, водещ до много повече от най-рисковата група шофьори зад волана на превозни средства, които причиняват най-много опустошения при катастрофа, пише Антонио Авеносо.

Представете си, че карате кола по селски път през нощта, а децата ви спят отзад. Условията са малко мъгливи и видимостта е намалена.

Изведнъж срещу вас идва 40-тонен съчленен камион.

Докато наближава, само пунктирана бяла линия на пътя дели вас и вашето семейство от забравата.

Най-четениREAD MORERussian tourists are banned in most of Europe, butthis country is welcoming them with open arms

Кой искаш зад волана на този камион? Шофьор с няколко години опит в шофирането при такива условия?

Какво ще кажете за тийнейджър, направо от училище?

Лобирането в пътната индустрия иска тийнейджъри на волана

От 2006 г. Европейският съюз разумно препоръчва минимална възраст от 21 години за шофьорите на камиони и 24 години за шофьорите на автобуси.

Но през последните години индустрията на автомобилния транспорт настоява да намали тези минимуми като евтин начин за решаване на кризата с наемането на персонал в сектора.

Предлагането на по-добри условия, по-разумно време за шофиране и почивка и по-малко време далеч от дома е налице — наемането на напуснали училище е вътре.

Лобирането в пътната индустрия проработи. С благословията на ЕС редица държави-членки намалиха минималната възраст – обикновено до 18 години за шофьори на камиони – стига младежите да са завършили допълнително професионално обучение в допълнение към необходимите практически и теоретични изпити.

Но черешката на тортата за транспортния сектор би била, ако всички държави-членки бяха задължени да направят това и тийнейджърите можеха да карат камиони из целия континент.

Бихте си помислили, че ще има солидна научна основа за тази предложена промяна. Няма. Индустрията декларира, че няма да окаже влияние върху пътната безопасност. Той не е предоставил доказателства или данни в подкрепа на това становище.

Камиони-цистерни се зареждат с гориво във Веселинг близо до Кьолн, април 2022 г. AP Photo/Martin Meissner

Индустрията иска да отиде още по-далеч и да позволи на 16 и 17-годишните да започнат да карат камиони с придружител, да започнат да шофират самостоятелно веднага щом навършат 18.

Миналия март Европейската комисия се поддаде на натиска и публикува предложение за преразглеждане на правилата за шофьорските книжки, които ще изискват от държавите-членки да предложат схема за шофиране с придружител, позволяваща на 17-годишните да управляват камион. А през декември транспортната комисия на Европейския парламент подкрепи този ход.

Европейската комисия изчислява, че в резултат на това 13 500 17-годишни може да започнат да карат камиони.

Бихте си помислили, че ще има солидна научна основа за тази предложена промяна. Няма.

Индустрията декларира, че няма да окаже влияние върху пътната безопасност. Той не е предоставил доказателства или данни в подкрепа на това становище.

Статистиката за младите шофьори на камиони е изключително тревожна

Още по-лошо е, че Европейската комисия също не успя да проучи правилно този въпрос.

Мотивите за промяната, посочени в официалната оценка на въздействието, се основават на факта, че схема за шофиране с придружител за 17-годишни водачи на автомобили в Германия е показала положителни резултати за пътната безопасност.

Това не е достатъчно добро. Работата на професионалния шофьор на камион е значително различна от случайното използване на автомобил. А когато камион катастрофира, причинените разрушения могат да бъдат абсолютно катастрофални.

Тийнейджър, причинил такава катастрофа, ще живее с последствията десетилетия. Семействата на жертвите никога нямаше да преодолеят мъката си.

Надяваме се, че евродепутатите ще обмислят последиците от това, което би било сериозна стъпка назад за пътната безопасност в Европа. Тийнейджърите да шофират камиони е идея, която трябва да бъде спряна веднага.

Камион катастрофира по време на силни бури на магистрала A 71 близо до Ерфурт, януари 2018 г. AP Photo/Jens Meyer

В ETSC разгледахме наличните данни за тийнейджъри шофьори на камиони и те са изключително тревожни.

Изследване на Германската застрахователна асоциация (GDV) показва, че шофьорите на тежкотоварни автомобили на възраст 18-20 години са причинили много по-голям брой сблъсъци, водещи до наранявания, по отношение на броя на книжките, регистрирани за тази възрастова група, в сравнение с всички други възрастови групи водачи на тежкотоварни автомобили.

ETSC също анализира данни от Финландия и Полша – други страни, които допускат по-млади шофьори на камиони, и показва същото.

Една година шофиране на камион с придружител е по-добре от нищо. Но е малко вероятно да се обърнат щетите, които се нанасят чрез масовото увеличаване на броя на шофьорите на камиони под 21-годишна възраст.

Идеята трябва да бъде спряна на място

Науката показва, че липсата на опит е само един от множеството фактори, влияещи върху младите шофьори.

Младите хора претърпяват значителни биологични и социални промени на възраст между 15 и 25 години. Развитието на мозъка продължава през целия този период и не завършва до двадесетте години.

Следователно, когато младите хора се учат да шофират, когнитивните им способности все още не са напълно развити.

Това се отразява на тяхното възприемане и отношение към риска. Когнитивното развитие по време на пубертета може да доведе до по-голяма емоционална нестабилност и поведение, което е по-настоятелно.

По този начин, като участници в движението по пътищата, младите хора са склонни да проявяват рисково поведение и имат намалена оценка за опасностите, пред които са изправени.

Биологичните изследвания показват, че на 18-годишна възраст областите на човешкия мозък, отговорни за интегрирането на информацията и контрола на импулсите, все още се развиват.

Насърчаването на допълнителни 13 500 тийнейджъри да започнат да шофират камиони би било огромен и опасен експеримент, водещ до много повече от най-рисковата група шофьори зад волана на превозни средства, които причиняват най-много опустошения при катастрофа.

Следващия месец пленарната сесия на Европейския парламент може да реши съдбата на това предложение.

Надяваме се, че евродепутатите ще обмислят последиците от това, което би било сериозна стъпка назад за пътната безопасност в Европа. Тийнейджърите да шофират камиони е идея, която трябва да бъде спряна веднага.

Антонио Авенозо е изпълнителен директор на Европейския съвет за транспортна безопасност.

В Euronews вярваме, че всички гледни точки имат значение. Свържете се с нас на view@euronews.com , за да изпратите предложения или заявки и да станете част от разговора.


Log out of this account

Leave a Reply