Category : Новини

In Memoriam: Професор Ричард Алсоп OBE

  • 31 януари 2024 г

Бяхме дълбоко натъжени да чуем новината, че нашият скъп приятел и колега професор Ричард Олсоп почина през януари след кратко боледуване.

Ричард беше гигант в политиката за пътна безопасност: един от пионерите в областта на изследването на въздействието на алкохола върху шофирането, съветник на британското правителство и ключова фигура както в парламентарния консултативен съвет на Обединеното кралство по безопасност на транспорта (PACTS), така и ETSC. За нас и за мнозина в британската и европейската общност за пътна безопасност той беше приятел, довереник и ментор.

Като член на борда, председател и по-късно съветник на нашата програма за индекс на ефективност на пътната безопасност, ние ще запомним Ричард с неговото любопитство, остър интелект и невероятно око за детайлите, но също и неговата доброта, пълна отдаденост и щедрост. Той беше такъв стълб на ETSC толкова много години, че е трудно да повярваме, че вече не е сред нас.

Той е роден през 1940 г. и е получил образование в Bemrose School Derby и Queen’s College Cambridge, където учи математика. Там той участва в Асоциацията на ООН, Групата за действие за бежанците и War on Want.

От 1973 г. до 1976 г. той е бил директор на групата за изследване на транспортните операции в Нюкасълския университет, преди да стане директор на Центъра за транспортни изследвания в Лондонския университетски колеж, пост, който заема около 20 години.

Той беше ръководител на Университетската група за транспортни изследвания и създаде силни връзки между групата и Министерството на транспорта на Обединеното кралство. Той става директор на Парламентарния консултативен съвет на Обединеното кралство по безопасност на транспорта (PACTS), британският член на ETSC, през 1995 г. до 2015 г.

През цялата си кариера той изгради страхотна репутация в областта на транспортната безопасност чрез навременни и щателни изследвания в области като шофиране в нетрезво състояние, предпазни колани, кръстовища с контролиран сигнал, риск и избор по пътищата, система за безопасност и въздействието на икономическата рецесия върху трафика. смъртни случаи. Той беше ангажиран изследовател, който искаше да види изследвания, водещи до промяна на политиката, а не да стоят на рафта.

Като академик той беше високо ценен: „изключителен“ беше мнението на мнозина. Той оказа мощно влияние върху разработването на политики и разбирането за пътната безопасност.

Но освен многобройните си постижения, признати от OBE (британски рицарски орден) и неговата почетна професорска титла, той притежаваше много лични качества, които го направиха много по-влиятелен, отколкото би могло да се предположи от сухия разказ за неговата академична и политическа работа. Той винаги беше готов да помогне на новодошлите и неопитните със своята доброта и мъдри съвети, надхвърлящи нормалните любезности. Той може да бъде обобщен като изключителен пример за тази рядка стока: истински джентълмен.

Не е преувеличено да се каже, че много хора днес дължат живота си на тихата упоритост и твърдата решителност на Ричард в каузата за пътна безопасност.

Благодарим на Роб Гифърд, Джон Плауман и Хедър Уорд за помощта им с тази стати


Log out of this account

Leave a Reply